Deze foto is gemaakt in mei 2024, Menno Gijrath van Low Carbon (foto midden), Roy Keunen van NovaCropControl (rechts op de foto) en Belle van Dijk van Fruitbedrijf van Dijk (links op de foto) waren bijeen voor de aftrap van het onderzoek.
Menno Gijrath, begeleidt de bouw en uitvoering van het onderzoekproject vanuit Low Carbon. Roy Keunen is de onderzoeker die vanuit NovaCropControl de adviezen gebaseerd op de plantsapanalyses gaat geven en zorgt voor de documentatie van het onderzoek.
Roy is bij NovaCropControl ondermeer betrokken bij de R&D afdeling, die o.a. het ontwikkelen van nieuwe onderzoekstechnieken en onderzoek naar nieuwe parameters die in verband gebracht kunnen worden met plantweerbaarheid. Daarnaast is hij betrokken bij het uitvoeren van proeven die NovaCropControl uitvoert op eigen onderzoek locaties.
Belle van Dijk, vanuit fruitbedrijf van Dijk gaat de praktische uitvoering verzorgen, zoals het verzamelen van de bladmonsters en de uitvoering van bladbemesting-toepassingen bij een mogelijke mineralen te korten. Ook overige teelt- en onderhoudswerkzaamheden worden door fruitbedrijf van Dijk uitgevoerd.
Verder in deze update;
We nemen het verloop van de elementen N en Mn uit de plantsapanalyses onder de loep. Er is een verslag van de bodeminspectie van Roy Keunen. En geven een inkijk in de conclusies van onderzoek studenten Universiteit Utrecht over adoptie van agrivoltaics getiteld; Verduurzaaming van de fruitteelt in de KrommeRijnstreek.
Verloop stikstof opname in seizoen 2024
Door de grote hoeveelheden regen die dit seizoen hebben gekenmerkt, was het niet mogelijk de mestgift in het begin van het seizoen uit te voeren. Dit heeft tot gevolg gehad dat de bomen te maken hebben gehad met een zeer laag N-gehalte in het voorjaar. Door bladbemesting toe te passen is het later in het seizoen omhoog gebracht, maar dit heeft wel tot gevolg gehad, dat de bomen te maken hadden met een te kort. Dit heeft de nodige implicaties gehad voor plantweerbaarheid.
Mn Mangaan
Hoe is het verloop van mangaan geweest, dit seizoen? In de fruitteelt is mangaan een element om in de gaten te houden, vanwege de belangrijke functies die het heeft in fotosynthese en plantweerbaarheid door de vele functies in cruciale enzymen *). Mangaan is op een kleigrond zoals bij Fieldlab Wijkerbroek een moeilijk element om op te nemen voor de boom o.a. vanwege de pH van de bodem. In de grafiek is ook te zien dat er bij de plantsapanalyses een laag niveau is in het begin van het seizoen. Dit is in de loop van het seizoen op peil gebracht en ook goed gebleven. Mangaan zal een aandachtspunt blijven, gezien de pH van de bodem.
*) 'Manganese (Mn) is an essential micronutrient with many functional roles in plant metabolism. In biological systems Mn can change oxidation states between +2 and +7. Only the divalent form (Mn2+) is taken up by plants; this is by far the dominant form in biological systems, but it can readily be oxidized to Mn(III) and Mn(IV). As a result many of the functional roles of Mn in biochemical processes are associated with its unique redox behavior, when utilized as a metallic cofactor in enzyme-catalyzed reactions. Manganese exhibits the rapid ligand exchange kinetics in plants, which means that it readily attaches and detaches from the catalytical center of enzymes. Marschner's Mineral Nutrition of Plants, vierde editie, blz 294
Onderzoeksrapport van studenten Universiteit Utrecht
In juni kwam Matthijs Vernooij op bezoek in het kader van een onderzoek naar verduurzaming van de fruitteelt in de Krommerijnstreek. Met als focus de adoptie van agrivoltaics en de ontwikkelingen hieromtrend in de regio.
Hartstikke leuk natuurlijk dat dit initiatief door de studenten genomen is; daarom bespreken we het onderzoek en lichten we de conclusie van het onderzoek toe. Op bladzijde 20 van het onderzoek benoemen de studenten in de conclusie; 'Als laatste groep is er een diverse gedachte over agrivoltaics: de conventionele hardfruit-telers. Deze groep is voor hun eigen fruitbedrijf nog niet zo positief over agrivoltaics omdat er nog te weinig kennis is over de effecten voor hun fruit. Vooral het verminderde licht onder de zonnepanelen zien zij als een groot probleem voor hun fruit. Voor al de fruittelers is het van groot belang dat het financieel allemaal goed in elkaar zit. De risico's op een mislukte investering moeten niet te groot zijn voor de fruittelers. Ook zijn alle fruittelers het met elkaar eens dat ze graag nog meer informatie over de effectiviteit en de effecten op de kwaliteit van het fruit willen.'
Dat sluit prima aan op de doelstelling van Fieldlab Wijkerbroek; meer kennis opdoen over hoe de teelt van peren verloopt onder zonnepanelen. En deze informatie te delen met de telers uit het Krommerijngebied.
Het onderzoeksrapport is beoordeeld met een 7,8! Dat is een prachtig resultaat, Stijn de Jong, Justin klein Tank, Lauren Zwemer en Matthijs Vernooij van harte gefeliciteerd met dit behaalde resultaat!
Bodembeoordeling Wijkerbroek
Wekelijks worden plantsap-monsters genomen van het proef- en nulperceel. Om de teelt in de gaten te houden en de opname patronen te kunnen verklaren wordt er regelmatig een profielkuil gegraven om de bodem te beoordelen. Tijdens deze beoordeling wordt er vooral gekeken naar de structuur, bodemleven en vocht toestand van de bodem. Dit omdat de bodem en de kwaliteit hiervan effect heeft op de nutriënt opname en de groei van de bomen.
Door het natte voorjaar hadden de bomen en zeker het wortelgestel het zwaar in de boomgaard. Door hoge waterstanden kregen nieuwe wortels geen kans en was de opname van diverse nutriënten moeilijk.
Bij het beoordelen kijken we naar hoeveel vocht zit er nog in de bodem en op welke diepte. Daarnaast is het ook belangrijk dat er op dezelfde diepte ook wortels aanwezig zijn om vocht met nutriënten op te kunnen nemen. Naast vocht is bodemleven van grote invloed op het beschikbaar maken van nutriënten en opname hiervan door de plant. Regenwormen en schimmels zijn massaal aanwezig in deze bodem en zorgen voor voldoende gangen en verdeling van organisch materiaal, waardoor er een rulle structuur ontstaat.
In de volgende nieuwsbrief behandelen we de vruchtmonster-analyses en volgt een update over het verloop van de bouw.