Kun je biologisch perentelen onder zonnepanelen?

In Fieldlab Wijkerbroek vindt onderzoek plaats, naar (biologische) perenteelt onder Zonnepanelen. In een 3- jarig onderzoek, wordt gemonitord op verschillende aspecten. Wat is er waar te nemen in de ontwikkeling van de bomen, in het blad en in de vruchten onder PV met een lichtdoorlaatbaarheid van 40%? Wat gaat er goed? Wat zijn knelpunten? Wat zijn geleerde lessen? Zowel bij de realisatie van de PV-installatie als op teeltaspecten. De looptijd van het onderzoek is 3 jaar en gaat in 2024 van start.  Het onderzoek is een samenwerking van Low Carbon en Fruitbedrijf van Dijk en wordt uitgevoerd door het bedrijf NovaCropControl.


Doel en scope van het onderzoek

De ervaring met het telen van peren onder PV draagt bij aan het ontwikkelen van een teeltsysteem dat met zo min mogelijk inputs biologische peren teelt. Wegen de voordelen van integratie van een PV-overkapping, zoals bescherming tegen hagel en het minimaliseren van bladnatheid, naast energie opbrengst van de PV op tegen de nadelen,  zoals verlies van kwantiteit, zoals aangetoond door onderzoek in Proeftuin Randwijk van de WUR *). En mogelijk andere onvoorziene problemen? 

De ervaringen die worden opgedaan worden gepresenteerd en gedeeld met geïnteresseerden zowel door middel van een nieuwsbrief als een presentatie.

*) file:///home/user/Downloads/ft23-p18-19-v02.pdf 


Hypothese

De hypothese is afgeleid van het werk van John Kempf van AEA. Hij stelt dat fotosynthese doorgaans niet optimaal is in huidige landbouw;  ‘Photosynthesis does not occur at a constant rate of speed. It varies from moment to moment dependent on the availability of light, carbon dioxide, water, temperature, chlorophyll concentrations, plant nutrition and genetics.'
Ook schrijft hij; ‘When environment and nutrition is optimized, plants can photosynthesize much more rapidly than what is ‘common’  or ‘normal’. https://johnkempf.com/tag/photosynthesis/
Fotosynthese is een dynamisch proces, dat door ontbreken van bepaalde elementen gelimiteerd kan worden. Doordat het bepalend is voor plantweerbaarheid en goede vruchtvorming is het cruciaal dit proces te optimaliseren. Bij het plaatsen van de panelen wordt de licht-beschikbaarheid beïnvloed, daarom is het van belang dat andere factoren die het proces van fotosynthese beïnvloeden in optimale staat zijn. Dat betreft watertoevoer, mineralen en micro-nutriënten.  Het bodemleven speelt een belangrijke rol in het realiseren daarvan.  In een wisselwerking van plant en bodemleven komen deze mineralen beschikbaar. Door de intensiteit van een landbouw systeem is dit niet altijd ideaal en is bijsturen met inputs soms cruciaal. Door bomen bij te sturen op basis van informatie uit de plantsapanalyses kan de te verwachten afname in kwantiteit beperkt worden en plantweerbaarheid bevordert.



  


Methode & werkwijze

Gedurende 3 jaar worden twee percelen conference, het nulperceel (boomgaard zonder zonnepanelen) en het proefperceel (boomgaard overkapt met zonnepanelen) op parameters met elkaar vergeleken.
Het onde
rzoek start seizoen 2024, waarbij de overkapping met zonnepanelen boven de bomen wordt geplaatst. *)

De parameters bestaan uit;  in het groeiseizoen, wekelijkse plantsapanalyses, met als parameters; Suikers, pH, EC, K, Ca, K/Ca, Mg, Na, NH4,  aandeel N uit NH4 in totaal N[%], NO3, aandeel N uit NO3 in totaal N, stikstof totaal ,  en de micronutrienten. Analyse van de vruchten. Jaarlijks grondmonsters genomen van het proef- en nulperceel. Naast visuele inspectie van de twee percelen op oa bodemstructuur.
Er worden sensoren geplaatst, om temperatuur, RV en bodemvochtigheid te monitoren, zodat dit inzicht kan geven bij opvallende verschijnselen in voedingstoffenopname.

De plantsapanalyses dienen als managementtool om plantweerbaarheid en vruchtoptimalisatie te bewerkstelligen door middel van (blad)bemesting.


*) Dit zou in de zomer gebeuren maar door omstandigheden is dit uitgesteld

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in Fieldlab Wijkerbroek,  schrijf u in voor de  nieuwsbrief.